Roffes nötpaj

Roffes nötpaj

65 min
1 Stycken
Knaprig men mjuk nötpaj.
Fler recept på:
Bröllop, Begravning
Annons

Ingredienser

  1. Pajbotten

    1. 2 dl Vetemjöl
    2. 2 dl Socker
    3. 100 g Smör
  2. Fyllning

    1. 1 dl Vatten
    2. 3 dl strösocker
    3. 2 msk glykos
    4. 2 dl Vispgrädde
    5. 1 st vaniljstång
    6. 300 g blandade nötter - tillexempel mandel - hasselnötter och valnötter
    7. 1 st äggula
    8. 1 st Ägg
  3. Till servering

    1. vispad grädde

Gör så här

    1. 1.

      Pajbotten: Sätt ugnen på 225°. Blanda alla ingredienser i en matberedare med knivfunktionen tills det blir en smulig deg. Tryck ut degen i botten samt ett par centimeter upp på kanterna av en springform med 20–23 cm i diameter. Förgrädda i 5 minuter.

    2. 2.

      Fyllning: Sänk värmen till 175°. Koka ihop vatten och socker. Blanda i glykos och grädde. Skrapa ur vaniljstången och lägg i frön och stång. Låt sjuda i cirka 15 minuter, tills det har blivit en tjock kolasås.

    3. 3.

      Rör ner de hela nötterna och låt svalna. Blanda ner äggula och ägg och fyll pajskalet med smeten. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter.

Tips från kocken

Gör pajen en dag i förväg så hinner den sätta sig.
Fler recept på:
Bröllop, Begravning
Är innehållet i detta recept olämpligt?