Rödvinsbräserad älgbog

Rödvinsbräserad älgbog

Av: / Foto: Lisa Björner
240 min
7 portioner
En rejäl och mustig gryta som värmer i höstmörkret!
Fler recept på:
Långkok, Vitlök, Potatis, Vilt
Annons

Ingredienser

    1. 500 g älgbog
    2. salt och peppar
    3. smör
    4. 2 msk tomatpuré
    5. 5 dl rött vin (gärna kraftigt)
    6. 5 dl viltfond
    7. 1 tsk timjan (torkad)
    8. 1 st vitlöksklyfta
    9. 5 st droppar tabasco
    10. 5 st schalottenlökar
    11. 150 g pancetta
    12. 200 g champinjoner
    13. 3 st morötter
    14. salt
  1. Servering

    1. kokt potatis
    2. persilja (hackad)

Gör så här

    1. 1.

      Värm ugnen till 125°.

    2. 2.

      Skär bogen i fyra större bitar och salta, peppra och bryn köttet i smör tills det får kraftig stekyta. Lyft ur köttet.

    3. 3.

      Tillsätt tomatpuré i pannan, bryn hastigt och slå över vinet. Låt vinet koka i 5 minuter. Slå sedan i fonden, timjan, vitlök och tabasco.

    4. 4.

      Lägg i köttet och låt grytan koka upp. Ställ grytan med lock i ugnen i cirka 3 timmar eller tills köttet är mört rakt igenom och delar sig lätt. Lyft ur köttet igen. Koka ihop såsen och smaka av med salt.

    5. 5.

      Skala och klyfta löken och stek på låg medelvärme tillsammans med tärnad pancetta.

    6. 6.

      Halvera och bryn champinjonerna i varm panna. Dela morötterna i lagom bitar och koka mjuka i saltat vatten.

    7. 7.

      Bryt köttet i munsbitar och lägg alla ingredienser i grytan.

    8. 8.

      Servera med kokt potatis och rikligt med persilja.

Fler recept på:
Långkok, Vitlök, Potatis, Vilt
Är innehållet i detta recept olämpligt?