Rödbetsrårakor med rökt lax, kvarg, löjrom och dill

Rödbetsrårakor med rökt lax, kvarg, löjrom och dill

Av: / Foto: Fabian Björnstjerna
25 min
6 personer
Rårakor är billig mat, men blir ändå riktig vardagslyx med lite lax och löjrom. Förnya dem genom att använda rödbetor i stället för potatis!
Fler recept på:
Dill, Potatis, Vitlök, Citron
Annons

Ingredienser

  1. Rårakor:

    1. 4 dl rårivna rödbetor (ca 4–5 st)
    2. 2 dl riven kålrot
    3. 150 g havregryn
    4. 1 liten gul lök (riven)
    5. 200 g västerbottensost (eller parmesan)
    6. 2 vitlöksklyftor
    7. 2 msk kallpressad olivolja
    8. 2 ekologiska ägg
    9. 1/2 dl finhackad persilja
    10. 1/2 dl hackad dill
    11. 1 ekologisk citron (zest och saft)
    12. salt och svartpeppar
    13. olja och smör
  2. Topping:

    1. 6 stora bitar gravad (eller kallrökt lax)
    2. olivolja
    3. 4 msk finhackad gräslök
    4. 3 dl kvarg
    5. 6 stora msk löjrom (eller annan rom)
    6. 2 kvistar dill
    7. nymalen svartpeppar

Gör så här

    1. 1.

      Blanda alla ingredienser till rårakorna och låt smeten svälla i kylen minst 30 minuter. Forma till bollar (lite större än en golfboll).

    2. 2.

      Värm en stekpanna med olja och smör på medelhög värme. Platta försiktigt ut varje boll i stekpannan med stekspade till tunna rårakor (bara fint att de blir lite ojämna), och stek gyllenbruna och frasiga på varje sida. Låt rinna av på papper, håll varma medan du steker klart alla.

    3. 3.

      Lägg upp laxskivorna på en tallrik och ringla över olivolja och toppa med 1 msk finhackad gräslök. Servera de nystekta rödbetsrårakorna med en sked kvarg, löjrom, dill, gräslök och nymalen svartpeppar.

Fler recept på:
Dill, Potatis, Vitlök, Citron
Är innehållet i detta recept olämpligt?