Rödbetspizza

Rödbetspizza

Av: / Foto: Carin Pålsson
180 min
4 personer
Recept på rödbetspizza.
Fler recept på:
Chèvre, Basilika, Rödlök
Annons

Ingredienser

    1. 1 påse torrjäst (12 g)
    2. 2 dl vatten, 37°
    3. 8 dl vetemjöl (480 g)
    4. 2 tsk honung
    5. 1 1/2 tsk salt
    6. 1 tsk olivolja
    7. 2 st stora rödbetor, kokta eller rostade mjuka och sedan mixade till puré
  1. Topping

    1. 1 liten gulbeta
    2. 1 liten polkabeta
    3. 1 dl olivolja
    4. 2 dl rödbetspesto
    5. 100 g mjuk chèvre, getost
    6. 1/2 liten rödlök
    7. 100 g rucola
    8. rucola- eller basilikaolja
  2. Lag

    1. 2 msk äppel- eller vitvinsvinäger
    2. 2 msk strösocker
    3. 2 tsk salt
    4. 2 dl vatten

Gör så här

    1. 1.

      Beredning: Blanda ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt: mjöl, honung, salt, olja och 1 1/2 dl rödbetspuré. Blanda till en fast men klibbig deg. Knåda i 8 min i maskin eller 15 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, 1 1/2 – 2 tim.

    2. 2.

      Skala och skiva betorna tunt, gärna med en mandolin. Koka upp ingredien­serna till lagen så att sockret löser sig. Fördela lagen i två små skålar. Vänd ner gulbetsskivorna i den ena och polka­ betsskivorna i den andra. Låt stå i minst 10 min.

    3. 3.

      Ta upp betorna ur lagen och låt dem rinna av så mycket som möjligt. Dela den färdigjästa degen i 4 bitar, kavla ut till pizzor på mjölat bakbord. Lägg över dem på en pizzasten eller en bakpappersklädd plåt. Pensla pizzorna med rikligt med olivolja. Fördela röd­betspeston ovanpå och smula över getosten. Ställ i den nedre delen av 275° varm ugn och grädda 7–8 min.

    4. 4.

      Ta ut pizzan, lägg på tunt skivad röd­ lök och ett lager av de skivade betor­na. Ställ in i ugnen igen och grädda i ytterligare 1–2 min. Garnera med rucola och lite mer ost. Ringla över rucola­ eller basilikaolja.

Fler recept på:
Chèvre, Basilika, Rödlök
Är innehållet i detta recept olämpligt?