Rödbetspaj

Rödbetspaj

Av: / Foto: gronaskafferiet.se
90 min
1 st paj
God röbetspaj med gräddfil, honung och timjan
Annons

Ingredienser

  1. Ingredienser paj

    1. 500 g rödbetor
    2. 2 dl gräddfil
    3. 1 st ägg
    4. 0,5 msk honung/flytande
    5. 4 dl riven (lagrad) ost
    6. 0,5 tsk torkad timjan
    7. 1 krm salt
    8. 0,5 tsk peppar
    9. 0,5 dl rostade solrosfrön
  2. Pajdeg

    1. 150 g smör
    2. 3,5 dl vetemjöl
    3. 2 msk vatten

Gör så här

    1. 1.

      Om ej förkokta rödbetor är köpta: Koka dem med skalet i ca 45 min. Spola i kallt vatten. Skala och skiva tunt

    2. 2.

      Pajdeg: Skär smöret i tärningar. Blanda mjöl och smör till en smulig massa, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

    3. 3.

      Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (eller avlång 10 x 30 cm). Låt degen gå upp ca 4 cm på kanten. Nagga botten med en gaffel. Ställ i kylen 30 minuter.

    4. 4.

      Sätt ugnen på 200°C. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter.

    5. 5.

      Blanda gräddfil, ägg, honung, ost, timjan, salt och peppar i en bunke.

    6. 6.

      Fördela rödbetsskivorna i pajskalet, täck med fyllningen. Ställ in i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills pajen fått fin färg.

    7. 7.

      Strö över solrosfröna vid servering. Garnera med sallad eller timjan

Är innehållet i detta recept olämpligt?