Rödbetsgravad lax med rostade betor, skockar och honungsvinägrett

Rödbetsgravad lax med rostade betor, skockar och honungsvinägrett

Av: / Foto: tidning
4 pers
Annons

Ingredienser

  1. Lax

    1. 1 kg laxfile, fryst 3 dag
    2. 4 msk strösocker
    3. 3 msk salt
    4. 0,5 tsk kross. långpeppar/sv
    5. 1 st rödbeta
  2. Ugnsrostade rödbetor

    1. 4 små rödbetor
    2. 4 st jordärtkockor
    3. 2 msk raps- el olivolja
    4. 1 tsk salt
  3. Vinägrett

    1. 1 st apelsin
    2. 1 msk honung
    3. 1 msk vitvinsvinäger
    4. 3/4 sl rapsolja
    5. 1 krm salt
    6. 1 krm svart- eller vitpepp
  4. TIllbehör

    1. Rosa endivsallad
  5. Garnering

    1. Senapsört eller
    2. Mangoldskott
    3. Körvel

Gör så här

    1. 1.

      Lägg laxen på en plåt eller ett fat. Blanda socker, salt och peppar. Strö blandningen över laxen och lite under.

    2. 2.

      Skala och riv rödbetan. Bred ut den över laxen. Täck med plastfolie och ställ i kylen i ca 2 dygn. Vänd laxen efter halva tiden.

    3. 3.

      Rotfrukter: Sätt ugnen på 225 grad. Skrubba rödbetor och jordärtskockor och skär dem i skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och ringa över olja. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min. Ta ut plåten och strö över salt.

    4. 4.

      Vinägrett: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet med ett festjärn och pressa ut 2 msk saft. Vispa ihop apelsinsaft, honung och vinäger. Tillsätt oljan, lite i taget, under kraftung vispning. Krydda med salt och peppar. Blanda i apelsinskalet.

    5. 5.

      Skrapa bort rödbetan från laxen och laxen skär i tunna skivor.

    6. 6.

      Severn laxen med rödbetor och jordärtskockor. Lägg sallad och senapsört på tallrikarna och ringla över lite vinägrett. Servera resten i en skål vid sidan om. Garnera med plockad körvel

Är innehållet i detta recept olämpligt?