Rödbetsgravad lax med dillolja

Rödbetsgravad lax med dillolja

Av:
1445 min
4 port
Servera gärna med en skiva grovt LCHF-bröd eller en bit fröknäcke och färskost. Recept på glutenfritt bröd som påminner om grovt rågbröd hittar du här. Det går utmärkt att frysa in gravad lax. Håller cirka tre månader.
Annons

Ingredienser

    1. 1 rödbeta
    2. 2 msk salt
    3. 5 hela vitpeppar, lätt mortlade
    4. 1 lime, zest
    5. 500 g lax, fryst och skinnfri
  1. Dillolja

    1. 1 dl fill, hackad
    2. 1 msk spenat, fryst
    3. 1 dl olivolja (neutral)
    4. salt
    5. peppar
  2. Servering

    1. 60 g rättika, tunt hyvlad
    2. 200 g grönsallad

Gör så här

    1. 1.

      Skölj rödbetan noga. Skala och riv grovt. Lägg i en skål. Blanda i mortlade vitpepparkorn, salt och limezest.

    2. 2.

      Halvtina laxen. Gnid in laxens köttsidor med rödbetsblandningen (förslagsvis med handskar, eller plastpåsar på händerna för att slippa få röda händer). Lägg laxen i en plastpåse eller direkt i en glasform. Täck i så fall med plastfolie. Lägg i kylen 1–2 dygn. Vänd efter halva tiden.

    3. 3.

      Mixa dill och spenat med stavmixer. Tillsätt oljan. Salta och peppra efter smak.

    4. 4.

      Skrapa av rödbetsblandningen från den gravade laxen. Den ska inte serveras.

    5. 5.

      Skiva fisken tunt och servera med dilloljan och fint skuren rättika, grönsallad och kanske en bit glutenfritt bröd.

Är innehållet i detta recept olämpligt?