Röd och len paprikasoppa med krispig kantarell- och västerbottentoast

Röd och len paprikasoppa med krispig kantarell- och västerbottentoast

Av: / Foto: Lisa Björner
60 min
4 portioner
Perfekt höstlunch eller varför inte förrätt? När paprikan rostas blir smaken underbart djup och söt. Det går förstås lika bra att använda gula eller orange paprikor. En frasig toast blir perfekt tillbehör.
Fler recept på:
Budgetmat, Soppa, Kantareller
Annons

Ingredienser

  1. Soppa

    1. 8 st stora röda paprikor
    2. 2 msk oliv- eller rapsolja
    3. 1 st stor gul lök (hackad)
    4. 2–3 st vitlöksklyftor (hackade)
    5. 1 msk smör
    6. 1 liter hönsbuljong
    7. salt och nymalen svartpeppar
  2. Kantarell- och västerbottentoast

    1. 1 liter rensade kantareller
    2. smör
    3. salt och nymalen svartpeppar
    4. 1 nypa socker
    5. 1 dl riven västerbottensost
    6. 4 skivor lantbröd

Gör så här

    1. 1.

      Soppa: Sätt ugnen på 275°, grill. Dela, kärna ur och ansa paprikorna. Lägg dem med skinnsidan uppåt i en ugnssäker form och ringla över lite olja. Rosta paprikorna i mitten av ugnen i cirka 10–15 minuter eller tills de blivit svarta på skinnsidan. Ta ut och låt svalna lite. Dra av skalet på paprikorna.

    2. 2.

      Fräs lök och vitlök i smör i en stor kastrull på medelhög värme tills de blivit mjuka, men inte fått färg. Tillsätt paprikorna och hönsbuljong och låt sjuda i cirka 10 minuter utan lock. Mixa soppan med stavmixer och smaka av med salt och grovmalen svartpeppar. Håll soppan varm.

    3. 3.

      Toast: Lägg kantarellerna i en varm och torr panna och låt vätskan steka ur. Tillsätt smör och smaka av med salt, peppar och socker. Stek tills kantarellerna fått ordentligt med färg. Vänd i västerbottensosten. Rosta brödskivorna på båda sidor, bred på smör. Toppa med kantarellerna och servera tillsammans med paprikasoppan.

Fler recept på:
Budgetmat, Soppa, Kantareller
Är innehållet i detta recept olämpligt?