Risotto med karljohanssvamp

Risotto med karljohanssvamp

Av: / Foto: Peter Norman
40 min
4 personer
Recept på risotto med karljohansvamp.
Fler recept på:
Svamp, Vitlök, Citron, Risotto
Annons

Ingredienser

    1. 1 kg karljohanssvamp, rensad och tärnad
    2. 3 st vitlöksklyftor, tunt skivade
    3. 1 msk skuren färsk timjan
    4. 100 g smör, till fräsningen
    5. 4 st schalottenlökar, finhackade
    6. 4 dl arborioris eller annat rundkornigt risottoris
    7. 2 dl torrt vitt vin
    8. 13 dl grönsaksbuljong
    9. havssalt och nymalen svartpeppar
    10. 50 g smör, till omrörningen
    11. 2 dl riven parmesan
    12. 1 kruka mynta, strimlad
  1. Till garnering

    1. resterande mynta och parmesan
    2. rivet skal av 2 citroner

Gör så här

    1. 1.

      Beredning: Fräs svampen med vitlök och timjan i hälften av smöret, ställ åt sidan.

    2. 2.

      Fräs schalottenlöken mjuk i resten av smöret.

    3. 3.

      Tillsätt riset och låt det bli genomskinligt under ständig omrörning.

    4. 4.

      Tillsätt vinet och låt det koka in helt. Tillsätt svampen i riset.

    5. 5.

      Häll på buljongen, lite i taget under omrörning. Det tar ungefär 20 min för risotton att bli klar.

    6. 6.

      Riset ska vara ”al dente” men ändå lite krämigt, och all buljong ska inte koka in. Smaka av med salt och peppar.

    7. 7.

      Rör ner smöret, 2/3 av osten och 2/3 av myntan i risotton.

    8. 8.

      Garnera risotton med resten av myntan. Strö resten av parmesanosten och citronskalet över. Servera omgående.

Fler recept på:
Svamp, Vitlök, Citron, Risotto
Är innehållet i detta recept olämpligt?