Risotto med kantareller, trattkantareller, skogschampinjon och chorizo

Risotto med kantareller, trattkantareller, skogschampinjon och chorizo

Av: / Foto: Lennart Weibull
40 min
4 portioner
Om man inte snålar med svampen och dessutom erbjuder några bitar av god chorizo i denna smakrika risotto funkar den lätt som huvudrätt. Lite färska örter och en bit bröd till, är såklart en självklarhet.
Fler recept på:
Risotto, Kantareller, Svamp
Annons

Ingredienser

    1. 2 st schalottenlökar (finhackade)
    2. smör
    3. olivolja
    4. 300 g risottoris
    5. 1 dl vitt vin
    6. 6–8 dl kycklingbuljong
    7. 2 st chorizo med hög köttkvalité (delad i bitar)
    8. 4 st stora nävar blandad svamp (t ex kantarell, skogschampinjon eller annan favoritsvamp)
    9. 2 st vitlöksklyftor (finhackade)
    10. salt och peppar
    11. 2 tsk torkad timjan (alt. några kvistar färsk timjan)
    12. 1 st handfull bladspenat
    13. 1 dl eller parmesan eller pecorino (riven)

Gör så här

    1. 1.

      Stek löken i smör och olja på låg värme tills den mjuknat, men inte fått färg. Tillsätt riset och rör om.

    2. 2.

      Häll i vin och öka värmen något så att riset och vinet kokar ihop någon minut.

    3. 3.

      Tillsätt kokhet buljong i omgångar och rör lätt i risotton tills riset är mjukt och konsistensen är krämig. Det tar cirka 20 minuter.

    4. 4.

      Stek under tiden korven till fin färg, lägg åt sidan. Stek sedan svampen på ganska hög värme i cirka fem minuter. Sänk värmen något och tillsätt vitlök, salt, peppar och timjan.

    5. 5.

      Tillsätt den stekta svampen, korven och bladspenaten i risotton.

    6. 6.

      Rör precis innan servering ner några matskedar smör och parmesanost. Blanda. Risotton ska kännas lite rinnig och krämig. Tillsätt lite mer buljong om den har för fast konsistens.

Fler recept på:
Risotto, Kantareller, Svamp
Är innehållet i detta recept olämpligt?