Ricottacheesecake med glöggmarinerade fikon

Ricottacheesecake med glöggmarinerade fikon

160 min
1 cheesecake
I detta recept får den klassiska cheesecaken en lyxig, julig touch med ricotta, röda vinbär, fikon och glögg.
Fler recept på:
Advent, Jul
Annons

Ingredienser

    1. 250 g ricottaost
    2. 600 g cream cheese
    3. 225 g strösocker
    4. 4 st stora ägg
    5. 1 st vaniljstång
    6. 1 st medelstor citron (rivet skal)
    7. en nypa salt
    8. 100 g röda vinbär (färska)
  1. Glöggmarinerade fikon

    1. 6 st färska fikon
    2. 1 dl god starkvinsglögg

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 160°. Smörj en 20 cm stor springform med höga kanter lätt med smör. Täck botten med bakplåtspapper. Vispa ricottaost och cream cheese slätt, cirka 5 minuter. Tillsätt strösocker och vispa ytterligare några minuter.

    2. 2.

      Tillsätt äggen, ett i taget. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt dessa tillsammans med rivet citronskal. Avsluta med en nypa salt. Skrapa kanterna med en slickepott och se till att allt är väl blandat.

    3. 3.

      Täck undersidan och kanterna på springformen med aluminiumfolie. Häll smeten i springformen. Ställ springformen i en ugnssäker form. Häll kokande vatten i ugnsformen som kakan står i så att det når halvvägs upp på springformens kanter.

    4. 4.

      Grädda i cirka 90 minuter, eller tills kakan är fast i mitten; täck under gräddningstiden kakan med folie om ytan får för mycket färg. Låt kakan svalna något i rumstemperatur och låt sedan stå några timmar i kylen. Lägg vinbären i frysen.

    5. 5.

      Glöggmarinerade fikon: Dela varje fikon i 4 delar och låt dem marinera i glöggen i cirka 20–30 minuter.

    6. 6.

      Servering: Ta kakan ur formen. Toppa kakan med de marinerade fikonen och de frysta vinbären.

Fler recept på:
Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?