Renstek med portvinssås

Renstek med portvinssås

Av: / Foto: Ulrika Pousette
120 min
6 portioner
I stället för renstek passar det att göra den här rätten med stek från rådjur, hjort eller älgkalv. Du får en oerhört god och mustig sås.
Fler recept på:
Vilt, Vitlök
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 80°, 150°
    2. 1 st kg ren- eller annan mör viltstek
    3. 37 cl rött vin
    4. 37 cl rött portvin
    5. 4 msk kinesisk soja
    6. 1 dl vatten
    7. 2 st stjärnanis
    8. 5 st vitpepparkorn
    9. 10 st svartpepparkorn
    10. 3 st vitlöksklyfor
    11. 1 st stor gul lök
    12. några kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad
    13. 3 dl vispgrädde
    14. ca 1 tsk majsstärkelse

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 80°. Bind upp steken om den inte är nätad.

    2. 2.

      Koka upp vin, portvin, soja, vatten, stjärnanis, pepparkorn, vitlök, lök och timjan i en ugnssäker gryta. Lägg ner köttet och stick in en termometer i tjockaste delen. Koka upp. Sätt på locket och ställ grytan längst ner i ugnen. Du kan självklart även låta det sjuda försiktigt på svag värme på spisen. Vänd köttet några gånger under tiden. Låt sjuda tills innertemperaturen är 62–65°.

    3. 3.

      Låt köttet svalna i buljongen. Ta upp köttet. Sila buljongen och koka ihop tills cirka 3 dl återstår. Skumma väl under tiden och sila igen. Tillsätt grädden och koka ihop ytterligare några minuter. Red av med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Smaka av med salt och peppar om det behövs.

    4. 4.

      Skiva köttet tunt. Hit kan förberedas. Värm köttet försiktigt under folie i 150° och värm såsen.

Fler recept på:
Vilt, Vitlök
Är innehållet i detta recept olämpligt?