Red velvet cake

Red velvet cake

Av: / Foto: Anette Nilsson
75 min
15 bitar
En kaka utan smör? Ja, här läggs krämen – i dubbel bemärkelse – på glasyren, som också fungerar som fyllning.
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 175°
    2. 3 st ägg
    3. 3½ dl strösocker
    4. 4½ dl vetemjöl
    5. 1 tsk bikarbonat
    6. 2 msk kakao
    7. 1 tsk vaniljsocker
    8. 1 dl råriven rödbeta
    9. 2 dl flmjölk
    10. ev röd karamellfärg
    11. 1 dl raps- eller solrosolja
  1. Glasyr

    1. 250 g naturell färskost
    2. 250 g mascarponeost
    3. 2 msk forsocker
    4. 1 tsk vaniljsocker
    5. 2 dl vispgrädde

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund kransform som rymmer cirka 2 liter.

    2. 2.

      Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ner alla torra ingredienser. Tillsätt finriven rödbeta och filmjölk. Droppa i karamellfärg om du vill ha kakan röd. Rör varsamt smeten slät.

    3. 3.

      Tillsätt matoljan och rör åter varsamt smeten slät.

    4. 4.

      Häll smeten i kransformen och grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 50 minuter. Använd en provsticka för att känna efter om den är klar. Låt kakan svalna en kort stund i formen innan du stjälper upp den att kallna under en form eller en bakduk.

    5. 5.

      Glasyr: Rör samman färskost, mascarpone, florsocker och vaniljsocker till en slät kräm. Vispa grädden och vänd ner i ostkrämen. Rör åter krämen slät.

    6. 6.

      Dela den kalla kakan i tre bottnar. Bred ett lager glasyr mellan bottnarna och lägg samman dem igen. Bred den sista krämen jämnt över hela kakan.

    7. 7.

      Förvara kakan kylskåpskallt.

Är innehållet i detta recept olämpligt?