Råriven äppelkaka med mandel

Råriven äppelkaka med mandel

Av:
35 min
6 portioner
Råriven äppelkaka eller äpplekaka med mandel. Lagas med rivna äpplen och en smuldeg av mandel, smör, ströbröd och lite bittermandel.
Annons

Ingredienser

    1. 100 g smör
    2. 1 dl socker
    3. 20 st sötmandlar eller 5-6 msk mandelmjöl
    4. 1 st bittermandel (valfritt)
    5. 1½ dl ströbröd eller skorpsmulor
    6. 1 msk vetemjöl
    7. 6 st äpplen, gärna syrlig sort

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 225 grader.

    2. 2.

      Smöra en ugnsform med lite av smöret.

    3. 3.

      Mixa eller mal mandeln. Du kan också använda mandelmjöl. Tillsätt smör och socker till mandeln och fortsätt blanda ihop till en smulig deg. Blanda i ströbröd och mjöl. Nu är degmassan till äppelkakan klar.

    4. 4.

      Dela äpplena i halvor och skär ut kärnhusen. Skala dem om du vill. Riv äpplena grovt på ett rivjärn. Lägg äpplena i formen.

    5. 5.

      Fördela mandeldegen till ett jämnt lager över äpplena.

    6. 6.

      Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

    7. 7.

      Ta ut och låt svalna något. God både varm och kall.

    8. 8.

      Serveringsförslag: Serveras som vanlig äppelkaka med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass eller med lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker.

Är innehållet i detta recept olämpligt?