Randig glasslängd med blåbärsparfait

Randig glasslängd med blåbärsparfait

Av: / Foto: Pontus Ferneman
45 min
6 –8 portioner
Dessert 3
Annons

Ingredienser

    1. 1 liter vaniljglass
  1. Blåbärsparfait:

    1. 2 blad gelatin
    2. 2 1/2 dl vatten
    3. 2 1/2 dl socker
    4. 4 dl blåbär
    5. 250 g rysk yoghurt
    6. 1–2 msk citronsaft
    7. ca 1 dl blåbärssylt
  2. Garnering:

    1. ca 2 dl färska blåbär till garnering
    2. mynta eller citronmeliss

Gör så här

    1. 1.

      Mjukgör vaniljglassen något. Täck en bakform, 1 liter, med bakplåtspapper längs bottnen och upp över långsidorna så det lätt går att lyfta upp senare.

    2. 2.

      Täck bottnen med ett 2 cm tjockt lager vaniljglass och frys in.

    3. 3.

      Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 min. Koka vatten och socker i ca 10 min till simmig lag. Tillsätt blåbären och sjud 10–12 min, krossa bären mot kanten.

    4. 4.

      Sila bort skalen, häll tillbaka i kastrullen och tillsätt de lätt urkramade gelatinbladen. Rör om tills de har löst sig. Låt svalna och blanda försiktigt ner yoghurten och till sist citronsaften, lite i taget. Smaka av för rätt syra. Frys parfaiten i en separat skål och vispa med elvispen under infrysningen då och då så blir det en mjuk parfait.

    5. 5.

      När parfaiten är nästan frusen och smidig, bred ut allt över vaniljglassen i formen. Jämna till och frys igen.

    6. 6.

      När ytan frusit till så täck med ett ytterl ett lager vaniljglass, frys åter och avsluta med blåbärssylt. Frys ett litet tag till så sylten stelnar. Ta ut den 5–10 min före servering och lägg upp en skiva på varje fat. Garnera med blåbär och mynta eller citronmeliss.

Tips från kocken

Beredning 45 min + infrysningstid
Är innehållet i detta recept olämpligt?