Räksoppa med liten räktoast

Räksoppa med liten räktoast

Av: / Foto: Christina Uhlin
60 min
4 personer
Här använder vi både räkornas skal och innehåll – både gott och ekonomiskt! Det blir totalt ca 2 dl soppa.
Fler recept på:
Soppa, Vitlök, Dill, Morot, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. 400 g frysta räkor med skal
    2. 1 st morot
    3. 1 st gul lök
    4. 2 st vitlöksklyftor
    5. olja till stekning
    6. 2 msk tomatpuré
    7. 1 msk dillfrön
    8. ca 8 dl vatten
    9. 2–3 dl vispgrädde, 40%
    10. 1 st fiskbuljongtärning
    11. salt och peppar
  1. Räktoast

    1. de skalade räkorna
    2. 1 dl tjock yoghurt, tex turkisk
    3. 1 äpple av fast sort
    4. 1/2 dl finriven parmesanost
    5. msk 1/2–2 finriven pepparrot, ca 5 cm
    6. 4 skivor gott bröd
  2. Garnering

    1. dill
    2. pepparrot

Gör så här

    1. 1.

      Skala räkorna. Lägg undan räkorna till toasten och använd skalen till soppan. Skala morot, lök och vitlök och skär i mindre bitar.

    2. 2.

      Fräs allting i en gryta i lite olja tillsammans med räkskal, tomatpuré och dillfrön, ca 15 minuter. Häll på vattnet och låt fonden sjuda utan lock i ca 20 minuter.

    3. 3.

      Sila fonden, du ska ha ca 5 dl. Häll tillbaka i grytan och tillsätt grädde och buljongtärning. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Låt eventuellt koka ner för mer smak.

    4. 4.

      Rör ihop ingredienserna till räkröran. Smaka av med salt och peppar. Rosta eller smörstek brödskivorna, toppa med räkröran och garnera med lite färskriven pepparrot och dill.

Tips från kocken

Receptet blir som en lättare lunch eller förrätt. Vill du ha soppan matigare? Rosta eller koka rotfrukter i mindre bitar, till exempel morot, rotselleri, kålrot, och lägg ner i soppan när den är klar.
Fler recept på:
Soppa, Vitlök, Dill, Morot, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?