Räksallad med sirapsstekt kålrot och sojarostad mandel

Räksallad med sirapsstekt kålrot och sojarostad mandel

Av: / Foto: Matilda Lindeblad
35 min
4 personer
Kålrot behöver sötma för att visa sin storhet. Mandeln får en härligt rökt smak när den rostas med soja, och blir en perfekt knaprig kompis till den söta, mjuka kålroten.
Fler recept på:
Skaldjur, Sallad, Chili, Citron
Annons

Ingredienser

    1. 1 st citron, rivet skal och saft
    2. 1 msk grönsaksfond
    3. vatten
    4. 2 dl matvete
    5. 2 dl gröna ärter (tinade)
    6. 500 g oskalade räkor
    7. 3 msk olivolja
    8. 1 st stor kålrot (ca 700 g)
    9. smör till stekning
    10. 2 msk lönnsirap
    11. 1 dl rostad mandel
    12. 2 tsk japansk soja
    13. 70 g rucola
    14. 125 g mozzarella
    15. 2 tsk soja
    16. salt och peppar
    17. chiliflakes

Gör så här

    1. 1.

      Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Häll citronsaft och buljong i ett litermått. Fyll på med vatten till 3 1/2 dl. Koka upp, tillsätt matvete och salt och koka enligt anvisningen på förpackningen. Låt svalna och vänd ner ärterna.

    2. 2.

      Skala räkorna och blanda med citronskal och olivolja. Skala och tärna eller skiva kålroten. Stek den i smör tills den är mjuk med en kärna i mitten. Häll på sirapen.

    3. 3.

      Rosta mandeln i en torr stekpanna. Häll på japansk sojan och ta av från värmen. Hacka mandlarna grovt när de svalnat något.

    4. 4.

      Blanda på ett fat matvete, soja, rucola, kålrot, och mozzarella i bitar. Toppa med räkor och mandlar. Strö över lite chiliflakes.

Tips från kocken

Gillar du inte räkor blir salladen jättegod med, eller till, en bit kött.
Fler recept på:
Skaldjur, Sallad, Chili, Citron
Är innehållet i detta recept olämpligt?