Rågrutor

Rågrutor

Av: / Foto: Sussane Jarl @ Recepten.se
120 min
30 st
Rågrutor är ett gott och enkelt recept på rågbröd som bakas ut till fiberrika rutor. Snabbt och smidigt kavlar man ut degen på ett bakplåtspapper.
Annons

Ingredienser

  1. 50 Gram Jäst
  2. 0,5 dl Olja
  3. 5 dl Mjölk
  4. 1 Msk Brödsirap
  5. 1,5 Tsk Salt
  6. 1,5 Tsk Brödkryddor
  7. 5 dl Rågflingor
  8. 4 dl Rågsikt
  9. 4 dl Vetemjöl

Gör så här

  1. 1.

   Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken blandad med oljan till 37°C. (Om du tar smör istället för olja så smält det först och häll på mjölken.)

  2. 2.

   Häll lite av degspadet över jästen tills rör tills den är upplöst

  3. 3.

   Rör ner resten av degspadet, sirap, salt och eventuellt brödkryddor.

  4. 4.

   Blanda i rågflingor, rågsikt och det mesta av vetemjölet.

  5. 5.

   Arbeta degen för hand eller med maskin (köksmaskin eller elvisp med degkrokar) tills den släpper degbunkens kanter. Degen ska vara lite kladdig. Strö lite mjöl över degen. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min till dubbel storlek.

  6. 6.

   Ta upp den färdigjästa degen på ett bakbord och knåda den. Knåda in lite vetemjöl i degen om degen är för kladdig för att kavla ut.

  7. 7.

   Kavla ut degen direkt på ett bakplåtspapper på en plåt som är ca 30 x 40 cm. Degen ska täcka plåten. Lägg bakplåtspappret med degen på plåten. Nagga degen och skär den i rutor, 6x6 cm, med en sporre eller kniv. Jäs rågrutorna övertäckta med en bakhandduk ca 30 minuter till nästan dubbel storlek.

  8. 8.

   Grädda rågrutorna mitt i ugnen i 225°C, 15-20 minuter. Med varmluftsinställning i 200°C, ca 20 min. Låt brödet svalna något. Bryt isär rutorna och låt dem svalna under bakdukar så håller de sig saftiga.

Är innehållet i detta recept olämpligt?