Rågkakor med rågsikt

Rågkakor med rågsikt

Av: / Foto: Anders Norrsell
140 min
4 rågkakor
Härliga rågkakor med sirap i degen tillsammans med brödkryddor, mängden kan du styra lite efter tycke och smak.
Fler recept på:
Jul, Advent
Annons

Ingredienser

    1. 50 g smör
    2. 5 dl standard mjölk
    3. 1 1/2 tsk salt
    4. 1/2 dl sirap
    5. 1/2 tsk brödkrydda
    6. 50 g jäst
    7. 1,4 liter rågsikt

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 225 grader.

    2. 2.

      Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk, salt, sirap och kryddor. Värm till fingervarmt ca 37 grader.

    3. 3.

      Smula ner jästen i en degbunke, lös upp jästen i lite av degspadet. Tillsätt resterande mängd degspad, rör om noga. Arbeta in mjölet i degen tills den börjar släppa kanterna. I maskin kör du ca 3-4 minuter, för hand det dubbla. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.

    4. 4.

      Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela till 4 lika stora bitar och forma varje bit till en rund bulle. Kavla ut bullarna till runda kakor ca 15 cm i diameter. Ta ut ett hål i mitten med hjälp av t ex ett litet glas. Placera på bakplåtspappersklädda plåtar, nagga med en gaffel. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Grädda i ugnens mitt ca 15-20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Fler recept på:
Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?