Pyttans vildsvinsstek

Pyttans vildsvinsstek

Av: / Foto: Peter Kam
45 min
6 personer
Recept på pyttans vildsvinsstek.
Fler recept på:
Tomater, Vitlök, Citron, Potatis
Annons

Ingredienser

    1. 1 st vildsvinsstek, ca 1½ kg
    2. salt och peppar
    3. smör till stekning
    4. 4 st vitlöksklyftor
    5. 2 st gula lökar
    6. 1 st palsternacka
    7. 2 msk flytande honung
    8. rivet skal av ½ citron
    9. 1 msk finhackad färsk timjan
    10. 1 dl kalvbuljong
    11. 1 dl vitt vin
    12. 300 g kvisttomater
    13. 6–8 st potatisar
  1. Sås

    1. skyn från steken
    2. 1½ dl grädde
    3. 1 tsk maizena
    4. ev 1 msk balsamvinäger
  2. Servering

    1. nykokt potatis
    2. haricots verts

Gör så här

    1. 1.

      Beredning: Lägg lergrytan i kallt vatten, en vanlig stekgryta behöver naturligtvis inte blötläggas. Putsa steken och ta bort grova hinnor. Salta och peppra. Bryn steken runtom i en klick smör tills den har fin stekyta.

    2. 2.

      Ta upp lergrytan ur vattnet och häll bort allt vatten. Lägg i hela skalade vitlöksklyftor, halverade lökar och skivad palsternacka. Lägg steken ovanpå. Blanda honung med citronskal och timjan och pensla steken med det. Häll buljong och vin runtom så att kryddningen inte spolas bort. Lägg i kvisttomater och potatis.

    3. 3.

      Ställ in grytan i kall ugn och sätt ugnen på 175°. Låt grytan stå i ugnen i ca 1½ tim. Pröva med en tunn sticka, köttet ska vara mört.

    4. 4.

      Sila skyn ner i en kastrull när köttet är klart. Häll grädde i kastrullen och låt koka ihop lite, ca 15 min. Red av med maizena utrörd i lite vatten. Smaka av med salt och peppar och ev balsamvinäger.

    5. 5.

      Skär upp köttet i tunna skivor och servera tillsammans med kokt potatis och gärna nykokta haricots verts.

Fler recept på:
Tomater, Vitlök, Citron, Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?