Sätt ugnen på 175°.
Vispa ägg och socker pösigt. Sikta samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner det i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form, 22–24 cm i diam, med löstagbar botten. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 25 min. Låt svalna. Skär i tre bottnar.
Vaniljkräm: Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång, -frön, matlagningsgrädde, äggulor, socker och majsstärkelse i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda, ej koka, under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna.
Fyllning: Lägg gelatinbladet i kallt vatten, minst 5 min. Ta upp och smält på svag värme.
Vispa grädden. Rör ut gelatinen med ca 2 msk av grädden. Blanda med vaniljkrämen. Vänd försiktigt samman vaniljkrämen med resten av grädden.
Mosa hallonen med sockret. Fördela hälften av hallonen på den ena bottnen. Lägg på ett lager av gräddkrämen.
Placera nästa botten ovanpå. Upprepa med hallon och gräddkräm. Lägg på den sista bottnen. Bred ut gräddkräm på kanten och som en kulle ovanpå kakan.
Kavla ut marsipanlocket så att det motsvarar tårtans diameter. Lägg på locket. Garnera med smält choklad och ev en ros.