Prickig tigerkaka

Prickig tigerkaka

Av: / Foto: Ralph Månsson
90 min
12 bitar
Vit choklad och kaffetryffel ger kakan extra klös. För att vispa äggvitorna till hårt skum behövs en torr bunke och torra, rena redskap.
Annons

Ingredienser

  1. Kaffetryffel

    1. 200 g mörk choklad med mockasmak
    2. 3 dl vispgrädde
  2. Smet

    1. Ugn 175°
    2. 200 g smör
    3. 2½ dl strösocker
    4. 1 tsk vaniljsocker
    5. 3 st ägg
    6. 4½ dl vetemjöl
    7. 2 tsk bakpulver
    8. 1 dl vispgrädde
  3. Vit topping

    1. 100 g vit choklad
    2. 100 g philadelphiaost
    3. 1 dl florsocker

Gör så här

    1. 1.

      Kaffetryffel: Bryt chokladen i bitar. Ge grädden ett snabbt uppkok och ta från värmen. Lägg ner chokladen och rör om till en slät kräm.

    2. 2.

      Klä en liten form, till exempel en liten plastask, med smörpapper och bred ut tryffeln i ett cirka 1 cm tjockt lager. Låt stå i frysen cirka 30 minuter eller tills den stelnat helt.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en avlång bakform som rymmer ca 1½ liter.

    4. 4.

      Rör smör, socker och vaniljsocker vitt och poröst. Dela äggen och tillsätt äggulorna, en i taget, och rör smeten slät mellan varje. Spara äggvitorna.

    5. 5.

      Sikta ner de torra ingredienserna och tillsätt vispgrädden. Rör varsamt smeten slät.

    6. 6.

      Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd varsamt ner dem i smeten.

    7. 7.

      Ta fram den kalla tryffeln och skär ⅔ av den i sockerbitsstora tärningar, spara resten till topping. Vänd ner i smeten med några stora tag, så att de inte hinner smälta.

    8. 8.

      Bred ut smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen 50–55 minuter. Låt den nygräddade kakan svalna en kort stund i formen innan den stjälps upp att kallna under formen eller en bakduk.

    9. 9.

      Vit topping: Hacka den vita chokladen och smält över varmt vattenbad eller i mikrovågsugn. Rör ihop philadelphiaost, florsocker och den smälta vita chokladen till en slät kräm. Bred krämen över den kalla kakan.

    10. 10.

      Värm upp den sparade kaffetryffeln i varmt vattenbad till rinnande konsistens. Ringla över den vita toppingen.

Är innehållet i detta recept olämpligt?