Porterstek med pressad potatis

Porterstek med pressad potatis

Av: / Foto: Anders Norrsell
100 min
6 portioner
Det doftar gott i köket när man lagar porterstek. Såsen är inte heller att leka med, riktig god med smak av grädde, buljong och grönsaker.
Fler recept på:
Potatis, Blomkål, Vitlök, Bönor, Morot
Annons

Ingredienser

    1. 1 1/2 kg fransyska
    2. 2 msk smör
    3. 2 st flaskor porter á 33 cl
    4. 3 dl vatten
    5. 1 msk kalvfond
    6. 1/2 dl soja
    7. 1 st gul lök
    8. 2 st vitlöksklyftor
    9. 1 st morot
    10. 1 dl outspädd svartvinbärssaft
    11. 10 st torkade enbär
    12. 8 st svartpepparkorn
    13. 3 msk finhackad timjan
  1. Sås

    1. 6 dl buljong från steken
    2. 3 dl grädde
    3. 3 msk vetemjöl
    4. 1 tsk råsocker
    5. 1 tsk salt
    6. 1 krm svartpeppar
  2. Servering

    1. kokt, pressad potatis
    2. Valfria kokta grönsaker, exempelvis blomkål och bönor
    3. äppelmos
    4. inlagd gurka
    5. syltlök
    6. gelé

Gör så här

    1. 1.

      Putsa köttet.

    2. 2.

      Hetta upp lite smör i en stekgryta och bryn köttet runt om. Tillsätt porter, vatten, fond, och soja. Låt allt koka upp och låt småkoka i ett par minuter. Skumma av väl.

    3. 3.

      Skala och kvarta löken grovt, dela moroten och vitlöken i stora bitar. Lägg i allt i grytan.

    4. 4.

      Tillsätt svartvinbärssaft, enbär, pepparkorn och timjan.

    5. 5.

      Lägg på lock och låt steken sjuda i cirka 50 minuter. Vänd köttet och låt sjuda ytterligare i cirka 50 minuter, eller tills köttermometern (om du använder en sådan) visar cirka 70 grader. Under tiden som köttet steker kan du ösa det ett par gånger med buljongen. Ta av köttet från plattan och låt det stå och dra i buljongen i 20 minuter.

    6. 6.

      Ta upp köttet och svep in i folie.

    7. 7.

      Sila buljongen och koka upp den tillsammans med grädde. Låt det koka i ett par minuter. Rör ut mjöl i lite vatten och vispa ner i såsen. Koka i cirka 5 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar.

    8. 8.

      Servera steken med pressad potatis och tillbehören.

Fler recept på:
Potatis, Blomkål, Vitlök, Bönor, Morot
Är innehållet i detta recept olämpligt?