Porterstek

Porterstek

Av: / Foto: Erik Karlsson
100 min
4 port
Vi har använt en lite större stek, det ger saftigare resultat. Det som blir över passar fint i tex en gratäng eller pytt!
Fler recept på:
Gratäng, Begravning, Broccoli, Potatis
Annons

Ingredienser

    1. 1½ kg fransyska
    2. 2 st gula lökar
    3. 5 dl porter
    4. 1 dl konc svartvinbärssaft
    5. ¾ dl kinesisk soja
    6. 8 st enbär
    7. 2 tsk torkad timjan
    8. 8 st svartpepparkorn
    9. 2 st tärningar oxbuljong
  1. Sås

    1. 1½ dl matlagningsgrädde
    2. 2 msk vetemjöl
    3. 4½ dl steksky
    4. 1 msk svartvinbärsgelé
    5. ev lite messmör
  2. Tillbehör

    1. kokt potatis
    2. kokt broccoli
    3. svartvinbärsgelé
    4. inlagd gurka

Gör så här

    1. 1.

      Skala och skär löken i klyftor. Häll porter, saft och soja i en gryta som precis rymmer steken. Tillsätt lök och kryddor och smula i buljongen. Låt koka upp. Stick en köttermometer i steken och lägg den i grytan.

    2. 2.

      Låt steken sjuda tills köttet når en innertemp på 75°, ca 1½ tim. Ös eller vänd gärna på köttet under tillagningstiden. Låt steken vila i grytan 15 min.

    3. 3.

      Sås: Sila buljongen och mät upp 4½ dl i en kastrull. Späd med kokvatten från broccolin om det behövs. Rör ut mjölet i 1 dl av grädden och vispa ner i såsen tillsammans med resten av grädden. Koka upp och låt såsen sjuda under omrörning 5–10 min. Smaka av med gelé, ev lite messmör, salt och peppar.

Fler recept på:
Gratäng, Begravning, Broccoli, Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?