Polkaskumrutor

Polkaskumrutor

Av: / Foto: Christina Uhlin
240 min
20 stycken
Riktigt smarriga polkaskumrutor! Låt de få stelna i kylen under 2 timmar.
Fler recept på:
Advent, Jul
Annons

Ingredienser

    1. majsstärkelse
    2. 1 1/2 msk gelatinpulver
    3. 2 dl vatten
    4. 4 1/2 dl socker
    5. 3/4 dl florsocker
    6. 1 äggvita
    7. 3–4 droppar pepparmyntolja
    8. 1 krm röd hushållsfärg

Gör så här

    1. 1.

      Klä bottnen på en mindre långpanna, ca 20x30 cm, med bakpapper. Sikta över ett väl täckande lager med majsstärkelse.

    2. 2.

      Blanda gelatinpulvret med 1/2 dl av det kalla vattnet. Rör om och låt blandningen svälla i ca 5 minuter.

    3. 3.

      Koka upp resten av vattnet, 1 1/2 dl.

    4. 4.

      Mät upp socker, florsocker och äggvita i en större bunke och rör om.

    5. 5.

      Rör ner gelatinblandningen i det heta vattnet och rör tills den smält. Häll ner lagen i bunken och börja vispa. Vispa därefter massan med elvisp på högsta hastighet i 25–30 minuter tills den är fluffigt seg och blank.

    6. 6.

      Ta undan ca 1/5 av den färdigvispade smeten i en annan bunke. Droppa ner pepparmyntsolja och tillsätt röd hushållsfärg. Rör om så att smeten blir jämnt färgad.

    7. 7.

      Klicka ut hälften av den vita smeten i botten av långpannan, och klicka över hälften av pepparmyntsmeten. Rör om lite slarvigt med exempelvis ett skedskaft så att smeten blir lite marmorerad. Klicka över resten av den vita smeten och ringla sist över den sista rosa. Rör åter smeten lite marmorerad med skedskaftet.

    8. 8.

      Ställ formen kylskåpskallt att stelna, minst 2 timmar.

    9. 9.

      Lossa skumkakan genom att dra en vass kniv runt kanten. Skär upp i rutor och doppa dem lätt i majsstärkelse – på så sätt blir de klibbfria. Skaka av överflödigt stärkelse. Förvara skumrutorna rumsvarmt.

Fler recept på:
Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?