Polentapudding med chiavinägrett

Polentapudding med chiavinägrett

Av: / Foto: Linus Hallgren
80 min
4 portioner
Milt och gott med polenta och röda linser. Chiafrön ger vinägretten en lite simmig konsistens.
Fler recept på:
Rödlök, Broccoli, Vitlök, Chiafrön, Citron
Annons

Ingredienser

    1. 250 g blötlagda röda linser
    2. 250 g polenta
    3. 1 liter kokande vatten
    4. 1 st vitlöksklyfa, hackad
    5. skal från 1 citron, ekologisk
    6. ½ tsk torkad timjan
    7. 1 tsk havssalt
    8. nymald svartpeppar
    9. olja till formen
  1. Frästa grönsaker

    1. 2 st färska broccoli
    2. 2 st rödlökar
    3. 200 g färsk svart- eller grönkål
    4. olja till stekning
  2. Chiavinägrett

    1. 1 tsk chiafrön, blötlagda i 1½ dl vatten
    2. 1–2 st schalottenlökar, finhackade
    3. ½ dl äppelcidervinäger
    4. ½ dl rapsolja
    5. ½ dl olivolja

Gör så här

    1. 1.

      Koka linserna och polentan i dubbel mängd vatten i en vid gryta. Rör hela tiden i grytan för att undvika att det bränner fast i botten. Koka tills de röda linserna har mosats sönder. Tillsätt kokande vatten allteftersom.

    2. 2.

      Tillsätt vitlöken, skalet från citronen och den torkade örtkryddan. Smaksätt med salt och peppar. Häll upp blandningen i en smord ugnsform. Ställ den att "sätta sig" cirka 30 minuter, då den är ganska lös. Sätt under tiden ugnen på 200°.

    3. 3.

      Skär broccoli, lök och kål i bitar. Fräs alltsammans i olja i en stor stekpanna tills det fått lite färg.

    4. 4.

      Toppa puddingen med de frästa grönsakerna och grädda den mitt i ugnen 10 minuter.

    5. 5.

      Chiavinägrett: Häll av vattnet från chiafröna genom en finmaskig sil. Tillsätt schalottenlöken, äppelcidervinägern och oljan under vispning. Smaka av med salt och peppar.

    6. 6.

      Servera puddingen nygräddad med vinägretten vid sidan om.

Fler recept på:
Rödlök, Broccoli, Vitlök, Chiafrön, Citron
Är innehållet i detta recept olämpligt?