Plommonknyten med stjärnanis och vispad crème fraiche

Plommonknyten med stjärnanis och vispad crème fraiche

Av: / Foto: Matilda Lindeblad
40 min
6 portioner
Frasiga och alldeles fantastiskt förföriskt goda!
Fler recept på:
Jul, Alla Hjärtans Dag, Advent, Efterrätt, Baka
Annons

Ingredienser

  1. Plommonsylt

    1. 250 g plommon
    2. 1 1/2–2 dl syltsocker
    3. 1 st stjärnanis
    1. 6 st portionssmördegsplattor
    2. plommonsylt (se recept nedan)
    3. 1 st ägg
    4. 2 1/2 dl crème fraiche
    5. 1 msk florsocker
    6. 1 st stjärnanis (till garnering)

Gör så här

    1. 1.

      Plommonsylt: Skär plommonen i halvor och kärna ut dem. Skiva dem sedan i mindre bitar. Lägg dem i en gryta med stjärnanis och koka under omrörning i cirka 5 minuter. Tillsätt sylt- sockret och koka i 2–3 minuter, till önskad konsistens. Om du önskar sötare sylt, tillsätt mer socker. Ta grytan från värmen, avlägsna skum om det blivit något.

    2. 2.

      Sätt ugnen på 225°.

    3. 3.

      Tina smördegsplattorna lite. Kavla ut degen endast en aning, lägg på plommonsylt.

    4. 4.

      Nyp ihop de fyra hörnen och pensla smördegen med ett uppvispat ägg. Grädda i cirka 10 minuter tills de har fått fin färg.

    5. 5.

      Vispa crème fraiche och florsocker med elvisp tills den blir fluffig (Den kommer att bli lös i början innan den tar form igen.) Vid servering, riv lite stjärnanis över crème fraichen.

Är innehållet i detta recept olämpligt?