Planka med extra allt

Planka med extra allt

Av: / Foto: Hanneke Bonthuis
120 min
4 port
Vem kan väl motstå en klassisk planka med spritsat potatismos och entrecote? Servera med chiliaioli och hemgjord bearnaisesås!
Fler recept på:
Avancerad, Tomater, Vitlök, Bönor, Chili, Potatis
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 250° grill
    2. 4 skivor entrecote
    3. 1–2 st klasar kvisttomater
  1. Chiliaioli

    1. 2 dl majonnäs
    2. 1 msk chilisås
    3. 2 krm cayennepeppar
    4. 2 st pressade vitlöksklyftor
  2. Baconbönor

    1. 300 g gröna bönor
    2. 4 st baconskivor
  3. Bearnaisesås

    1. 150 g smör
    2. 1 msk finhackad schalottenlök
    3. 3 msk vitvinsvinäger
    4. 3 msk vatten
    5. 4 st krossade vitpepparkorn
    6. 2 st persiljestjälkar
    7. 3 st äggulor
    8. 1–2 msk finhackad dragon
  4. Garnering

    1. små ärtskott
  5. Potatismos

    1. 700 g potatis
    2. 1 msk smör
    3. 1 st äggula
    4. 2–3 msk mjölk
    5. salt
    6. peppar

Gör så här

    1. 1.

      Chiliaioli: Blanda ingredienserna och smaka av med salt.

    2. 2.

      Bryn köttet i smör i het stekpanna 30 sek–1 min per sida (beroende på hur genomstekt kött gästerna vill ha). Salta och peppra.

    3. 3.

      Baconbönor: Koka bönorna några minuter i saltat vatten. Bunta ihop dem och vira 1/2 baconskiva runt varje knippe.

    4. 4.

      Bearnaisesås: Smält smöret. Lägg lök, vinäger, vatten, peppar och persiljestjälkar i en liten kastrull. Koka utan lock tills ungefär hälften av vätskan återstår. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Ställ kastrullen över vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska sjuda men inte koka. Tillsätt äggulorna under omrörning. Låt såsen sjuda medan du hela tiden rör i botten av kastrullen. Fortsätt tills såsen tjocknar. Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner smöret lite i taget, ta ej med bottensatsen. Tillsätt dragon, smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm.

    5. 5.

      Lägg köttet på fyra plankor eller i ugnssäkra formar. Lägg potatismoset i en spritspåse och spritsa det runt köttet. Lägg bönknippena och några tomater på varje planka. Ställ in dem högt upp i ugnen ca 5 min.

    6. 6.

      6Servera köttet med chiliaioli, bearnaisesås och färdigköpt vitlökssmör. Garnera med ärtskott.

    7. 7.

      Potatismos: Skala och dela 700 g potatis i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten och häll av. Mosa potatisen med elvisp direkt i kastrullen. Tillsätt 1 msk smör och 1 äggula. Värm 2–3 msk mjölk och tillsätt. Smaka av med salt och peppar.

Fler recept på:
Avancerad, Tomater, Vitlök, Bönor, Chili, Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?