Pizza med gorgonzola

Pizza med gorgonzola

Av: / Foto: Ralph Månsson
30 min
4 personer
Perfekt fredags pizza med gorgonzola!
Fler recept på:
Sallad, Tomater
Annons

Ingredienser

  1. Pizzadeg

    1. 25 g jäst
    2. 2 1/2 dl fingervarmt vatten
    3. 2 msk olivolja
    4. 1 tsk salt
    5. 6–7 dl vetemjöl
  2. Fyllning

    1. 2 stora purjolökar
    2. 2 msk smör till stekning
    3. 1/2 tsk timjan
    4. salt och peppar
    5. 200 g körsbärstomater
    6. 200 g gorgonzola el annan ädelost
    7. 100 g kallrökt skinka i tunna skivor
    8. ca 20 svarta oliver
    9. 2–3 msk olivolja
  3. Servering

    1. sallad

Gör så här

    1. 1.

      Rör ut jästen med det fingervarma vattnet i en bunke. Tillsätt olja, salt och vetemjöl. Knåda degen i 10 minuter och låt jäsa övertäckt i 45 minuter.

    2. 2.

      Strimla den vita och ljusgröna delen på purjolöken och fräs det mjukt i smör utan att det får färg. Krydda med timjan, salt och peppar. Låt svalna.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 225°.

    4. 4.

      Dela degen i ett par bitar om du vill göra småpizzor. Kavla ut degen på mjölat bakbord och lägg över på en bakpappersklädd plåt.

    5. 5.

      Halvera tomaterna och fördela tillsammans med purjolöken över pizzorna. Smula över gorgonzolan. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.

    6. 6.

      Ta ut pizzorna och lägg på bitar av skinka och oliver och ringla över olja. Grädda i ytterligare 3–5 minuter.

    7. 7.

      Servera pizzan med en sallad.

Fler recept på:
Sallad, Tomater
Är innehållet i detta recept olämpligt?