Pita Zeljenica

Pita Zeljenica

Av:
60 min
6 Portioner
Balkankusinen till vad vi kallar paj. Perfekt som tilltugg till ölen, eller som mingelmat.
Annons

Ingredienser

  1. Deg och fyllning

    1. 1 Paket Filodeg
    2. 500 Gr Fryst spenat
    3. 400 Gr Tofu
    4. 1 Dl Cashewnötter
    5. 0,5 Dl Näringsjäst
    6. 0,5 St Citron
    7. 1 Nypa Muskotnöt
  2. Sås

    1. 5 Dl Havregrädde
    2. 1 Tärning Grönsaksbuljong

Gör så här

    1. 1.

      Blötlägg cashewnötterna i en timme och sila sedan bort vattnet. Pressa ut citronjuicen. Tina spenaten och pressa ur vattnet ur den. Sätt ugnen på maxvärme.

    2. 2.

      Mixa nötterna med näringsjästen, lite salt och saften från citronen så att det blir en klumpig pasta. Rör ner spenaten och tofun, krydda med muskot och salt och peppar.

    3. 3.

      Smöra en stor djup ugnsplåt och lägg tre filodegsblad i botten på den. Skvätt på några matskedar fyllning på bladen och fördela det jämnt. Varva med två filodegsblad och fyllning tills allt tar slut (avsluta med filodegsblad överst). Skär pajen i jämnstora bitar. Sätt in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 200 grader. Låt gräddas i 20 min.

    4. 4.

      Häll havregrädden i en kastrull och koka upp den tillsammans med buljongtärningen. Låt stå tills pajen är färdiggräddad.

    5. 5.

      Ta ut pajen från ugnen och ös såsen över den, försök täcka allt så gott det går. In med plåten i ugnen igen och sänk värmen ytterligare, ner till 180 grader. Låt den gräddas 20 min till.

Är innehållet i detta recept olämpligt?