Pistaschkrans

Av: / Foto: Ulf Svensson
120 min
1 krans
Pistaschmassan ger den här kransen en extra lyxig smak!
Annons

Ingredienser

  1. Grunddeg för vetebröd

    1. 5 dl mjölk
    2. 50 g jäst
    3. 150 strösocker
    4. ½ tsk salt
    5. 2 tsk nystött kardemumma
    6. ca 14 dl vetemjöl
  2. Fyllning

    1. 1½ dl pistaschmandlar
    2. ¾ dl strösocker
    3. 75 g mandelmassa, grovt riven
    4. 50–75 g mjukt smör Ⓛ
  3. Pensling

    1. 1 ägg, söndervispat
    2. ½ dl pärlsocker
    3. ½ dl mandelspån

Gör så här

    1. 1.

      Grundrecept deg: Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i degblandare och häll mjölken över.

    2. 2.

      Hacka mandlarna och blanda i sockret och mandelmassan.

    3. 3.

      Arbeta in lite mjöl i taget, spara cirka ½ dl till utbakning. Arbeta degen 5–10 minuter. Låt jäsa övertäckt cirka 45 minuter.

    4. 4.

      Kavla ut degen i en rektangel, bred över smöret och strö över pistaschmassan, rulla ihop och forma till en krans. Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper.

    5. 5.

      Klipp fikar i kransen, cirka 1½ cm djupa. Vänd varje fik åt var sitt håll bak­ åt. Låt jäsa övertäckt cirka 30 minuter.

    6. 6.

      Sätt ugnen på 200°.

    7. 7.

      Pensla med ägg. Strö över pärlsocker och mandel. Grädda i nedre delen av ugnen 20–25 minuter. Låt svalna under duk på galler.

    8. 8.

      Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i degblandare och häll mjölken över.

    9. 9.

      Tillsätt smör i bitar, socker, salt och kardemumma.

    10. 10.

      Tillsätt smör i bitar, socker, salt och kardemumma.

    11. 11.

      Arbeta in lite mjöl i taget, spara cirka ½ dl till utbakning. Arbeta degen 5–10 minuter. Låt jäsa övertäckt cirka 45 minuter.

Är innehållet i detta recept olämpligt?