Pintxos

Pintxos

Av: / Foto: Kent Jardhammar
35 min
12 stycken
Pintxos är Baskiens motsvarighet till spanska tapas – små bröd med olika läckra pålägg. Perfekt när du är lite sugen, till ett glas öl eller vin, eller bara för att det är så gott!
Fler recept på:
Svamp, Tomater, Vitlök, Chèvre
Annons

Ingredienser

    1. 1/2 st baguette
    2. 3 msk olivolja
  1. Ost och skink-topping

    1. 100 g getost, chèvre
    2. 8 st bitar soltorkade tomater i olja
    3. 1 st vitlöksklyfta
    4. 50 g serranoskinka
  2. Aioli

    1. 2 st äggulor
    2. 1 1/2 dl rapsolja
    3. 2 st pressade vitlöksklyftor
  3. Svamp-topping

    1. 4 st stora champinjoner
    2. 1 msk smör
    3. 1 krm salt
    4. 25 g grillad paprika eller sardeller
    5. 1 dl rucola
  4. Räk-topping

    1. 12 st räkor med skal, ca 100 g
    2. 2 msk passerade tomater
    3. 1 st vitlöksklyfta
    4. 100 g färskost vitlök/örter
    5. färsk timjan

Gör så här

    1. 1.

      Skiva brödet, smörj en plåt med olja och lägg på brödskivorna. Droppa över olja. Sätt in i ugnen i 200° i 15 min till fin färg.

    2. 2.

      Skiva och stek osten i het stekpanna. Mixa tomaterna med lite olja från burken till krämig konsistens. Pressa i vitlök. Bred tomatkrämen på brödet, lägg på chèvre och skinka.

    3. 3.

      Aioli: vispa gulorna kraftigt och droppa i oljan under tiden. Pressa i vitlöken, smaka av med salt.

    4. 4.

      Ta bort foten på svampen, stek hatten i smör. Salta. Lägg aioli på brödet och toppa med svampen och en paprikabit. Strö över rucola.

    5. 5.

      Skala räkorna, blanda dem med tomater och finhackad vitlök. Lägg en kula med färskost på fyra bröd. Lägg räkorna och timjan ovanpå.

Tips från kocken

Överblivna äggvitor kan användas till maränger.
Fler recept på:
Svamp, Tomater, Vitlök, Chèvre
Är innehållet i detta recept olämpligt?