Persiskt ris

Persiskt ris

Av:
30 min
Annons

Ingredienser

Gör så här

    1. 1.

      Koka upp vatten i en stor kastrull, gärna teflon eller tjockbottnad så att riset inte fastnar.

    2. 2.

      Skölj riset i en stor bunke och tillsätt till det kokande vattnet tillsammans med salt. Rör en gång så att det inte klumpar sig

    3. 3.

      Låt riset koka häftigt i 8 minuter.

    4. 4.

      Skala och skiva under tiden potatisen i 0,5 cm tjocka skivor.

    5. 5.

      Häll av riset i ett durkslag.

    6. 6.

      Skölj ur kastrullen med ljummet vatten och häll det över riset i durkslaget.

    7. 7.

      Hetta upp 2 msk smör i kastrullen och lägg i potatisen. Bryn den under omrörning.

    8. 8.

      Lägg i riset, tillsätt 0,5 dl vatten och sänk sedan värmen.

    9. 9.

      Klicka över resterande smör.

    10. 10.

      Koka riset klart under lock på lägsta värme ca 20 minuter. Riset ska ånga klart. Vanligt är att slå en kökshandduk runt undersidan av grytlocket. Lägg på locket med handduken och låt riset ångkoka. Sätt gärna på en tyngd. Lyft inte på locket under tiden.

    11. 11.

      Blanda under tiden saffranet med 1 msk kokande vatten ex. i en kopp och låt det stå.

    12. 12.

      Smaka på riset. När riset kokat klart så tar du några dl ris i en skål och blandar med saffranet och rör sedan i detta gula ris i det övriga kokta riset.

    13. 13.

      Garnera det persiska riset med smörfräst berberis och de hackade skållade mandlarna samt pistaschmandlarna.

Är innehållet i detta recept olämpligt?