Krossa polkagrisarna i mortel. Smält ihop smör, grädde, salt, vaniljstång och -frön på svag värme i en liten kastrull. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170°; färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen och låt koka upp igen. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och ta av när kolan nått cirka 124°.
Ta ur vaniljstången. Rör ner pepparmyntsoljan och var beredd på att få luftrören ordentligt rensade; ångorna är starka! Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper.
Strö över de krossade polkagrisarna. Låt svalna i 4–5 timmar i rumstemperatur. Skär sedan kolan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.