Pepparmints- och polkakola

Pepparmints- och polkakola

300 min
Vem kan motstå dessa kolor som smakar pepparmint? Låt kolorna få svalna i minst 4 timmar innan de skär i mindre bitar.
Fler recept på:
Bröllop, Jul, Alla Hjärtans Dag
Annons

Ingredienser

    1. 1 dl polkagrisar (100 g)
    2. 80 g Smör
    3. 200 g vispgrädde (2 dl)
    4. 0.5 tsk havssalt
    5. 0.5 st vaniljstång (eller 0.5 tsk äkta vaniljpulver)
    6. 170 g glykos
    7. 250 g strösocker
    8. 0.5 tsk pepparmyntsolja

Gör så här

    1. 1.

      Krossa polkagrisarna i mortel. Smält ihop smör, grädde, salt, vaniljstång och -frön på svag värme i en liten kastrull. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170°; färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.

    2. 2.

      Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen och låt koka upp igen. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och ta av när kolan nått cirka 124°.

    3. 3.

      Ta ur vaniljstången. Rör ner pepparmyntsoljan och var beredd på att få luftrören ordentligt rensade; ångorna är starka! Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper.

    4. 4.

      Strö över de krossade polkagrisarna. Låt svalna i 4–5 timmar i rumstemperatur. Skär sedan kolan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

Fler recept på:
Bröllop, Jul, Alla Hjärtans Dag
Är innehållet i detta recept olämpligt?