Pepparkakstårta med apelsinkräm och lingon

Pepparkakstårta med apelsinkräm och lingon

Av: / Foto: Pontus Ferneman
14 bitar
Tänk dig mjuk pepparkaka med fluffig apelsinkräm och sötsyrliga lingon... Alla dessa goda smaker ryms i vår fantastiska pepparkakstårta! Baka den till julkaffet – alla älskar den!
Fler recept på:
Jul
Annons

Ingredienser

    1. 5 ägg
    2. 1½ dl strösocker
    3. 1 dl farinsocker
    4. 1½ dl vetemjöl
    5. 1 dl potatismjöl
    6. ½ dl kakao
    7. 2 tsk bakpulver
    8. 1 msk mald kanel
    9. 1 tsk kryddnejlika
    10. 1 tsk ingefära
  1. Fyllning

    1. 3½ dl lingon
    2. 1 dl rörsocker
  2. Frostingkräm

    1. 250 g smör, mjukt
    2. 550 g färskost (t ex philadelphia-)
    3. 7½ dl florsocker
    4. 1 msk vaniljsocker
    5. 1 apelsin, rivet skal
    6. 3 msk pressad apelsinsaft
  3. Garnering

    1. 2½ dl lingon
    2. ½ dl rörsocker
    3. apelsinskivor
    4. färdig pepparkaksdeg
    5. kristyr, se recept nedan

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°.

    2. 2.

      Vispa ägg och sockersorterna riktigt poröst. Blanda de torra ingredienserna. Sikta ner det i äggsmeten. Vänd försiktigt samman till en smet. Häll smeten i en smord och mjölad form (22–24 cm i diam).

    3. 3.

      Grädda i nedre delen av ugn- en 30–35 min. Låt stå några min och stjälp sedan upp kakan. Låt kakan svalna. Dela den i tre bottnar.

    4. 4.

      Baka ca 14 pepparkaksgubbar och -gummor av den färdiga degen enl beskrivning på degens förpackning. Använd inte alltför stora pepparkaksmått. Anpassa dem efter höjden på tårtan. Låt svalna. Garnera med kristyr, färdigköpt eller hemgjord, se recept nedan.

    5. 5.

      Fyllning: Rör samman lingon och socker. Låt stå och rör i blandningen då och då så att lingonen mosar sig lite tillsammans med sockret.

    6. 6.

      Frostingkräm: Vispa smöret med resten av ingredienserna. Bred ett lager av krämen på den understa bottnen. Lägg på nästa botten och bred på ett tunt lager av krämen. Lägg lingonblandningen ovanpå. Lägg på den sista bottnen. Bred resterande kräm över och runt hela kakan. Hit kan tårtan med fördel förberedas dagen före serveringen.

    7. 7.

      Garnering: Rör samman lingon och rörsocker. Garnera tårtan ovanpå med lingonblandning och apelsinskivor. Fäst pepparkaksgubbarna och -gummorna längs kanten på tårtan.

    8. 8.

      Recept kristyr: Vispa upp ½ äggvita med elvisp. Tillsätt ca 2 dl florsocker och 1 droppe ättiksprit, 12 %. Fortsätt vispa några min. Lägg kristyren i en spritspåse. Klipp hål i spritspåsen och dekorera pepparkakorna med kristyren.

Fler recept på:
Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?