Pepparkakshus

Pepparkakshus

Av: / Foto: Erik Karlsson
120 min
1 hus
Recept på pepparkakshus - fint att titta på och gott att äta!
Fler recept på:
Jul, Advent
Annons

Ingredienser

  1. Deg

    1. 4 1/2 dl brun farin eller strösocker
    2. 3 dl sirap
    3. 150 g smör
    4. 1 1/2 msk malen ingefära
    5. 2 msk malen kanel
    6. 4 1/2 dl mjölk
    7. 1 1/2 msk bikarbonat
    8. ca 2 1/2 liter vetemjöl
  2. Till montering

    1. 1 dl vatten
    2. 2 dl strösocker
    3. 1 msk flytande glykos
  3. Kristyr

    1. 4 dl florsocker
    2. 1 ägg, vitan
    3. 1 citron, 1 tsk saft
  4. Dekorering

    1. gelatinblad
    2. 25 punschpraliner
    3. florsocker
    4. 10 godissockerbitar
    5. 1 marsipanros

Gör så här

    1. 1.

      Dag 1: Blanda socker, sirap och smör i en kastrull på svag värme. Rör i kryddorna. Tillsätt mjölken och låt svalna i en bunke. Blanda bikarbonat och vetemjöl, arbeta ner i bunken till en stadig deg. Täck med folie och ställ svalt över natten.

    2. 2.

      Dag 2: Kavla ut degen så att den blir ca 3 mm tjock och lägg den på ett bakplåtspapper. Rita av mallarna i tidningen, klipp ut och lägg de nya mallarna på degen. Skär efter mallarna och ta bort överflödig deg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Lägg på mallarna igen och skär bort det som ev. sticker ut.

    3. 3.

      Till montering: Koka vatten, socker och glykos i en kastrull till en ljusgul, något trögflytande smet. Akta så att du inte bränner dig.

    4. 4.

      Doppa husdelarnas kanter i smeten, eller bred på med en kniv, och pressa dem försiktigt mot varandra. Använd sockersmeten även för att fästa gelatinbladen, som ska bli fönsterrutor. Montera taket för sig och fäst det sedan ovanpå huset.

    5. 5.

      Rör ihop ingredienserna till kristyren och spritsa de olika delarna (se bild). Fäst punschpralinerna och sockerbitarna på taket. Fäst marsipanrosen på toppen. Pudra över florsocker.

Fler recept på:
Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?