Pepparkaksgubbar

Pepparkaksgubbar

Av: / Foto: Christina Uhlin
30 min
80 stycken
Klassiska pepparkakor är en given favorit som alltid blir succé!
Fler recept på:
Jul, Advent
Annons

Ingredienser

    1. 175 g smör eller margarin
    2. 2 dl socker
    3. 1 1/2 dl ljus sirap
    4. finrivet skal av 1/2 citron
    5. 1 1/2 tsk malen nejlika
    6. 1 1/2 tsk malen kanel
    7. 1 1/2 tsk malen ingefära
    8. 1 1/2 dl vispgrädde
    9. 9 dl vetemjöl
    10. 1 1/2 tsk bikarbonat

Gör så här

    1. 1.

      Rör matfett, socker och sirap till en smidig konsistens. Tillsätt citronskal och kryddor.

    2. 2.

      Vispa grädden lätt och tillsätt i degen tillsammans med vetemjöl och bikarbonat. Arbeta samman till en slät deg.

    3. 3.

      Täck bunken med plastfilm och låt stå kylskåpskallt i minst 1 dygn, men gärna ett par dygn.

    4. 4.

      Sätt ugnen på 175°.

    5. 5.

      Ta fram mindre bitar av degen åt gången och kavla ut tunt på mjölad arbetsbänk. Ta ut figurer och lägg på bakpappersklädd plåt.

    6. 6.

      Grädda pepparkakorna i mitten av ugnen i 8–10 minuter, lite beroende på storlek. Låt kallna på plåten.

Tips från kocken

Gör en pepparkaksgirlang! Gör två små hål i varje pepparkaka före gräddningen. Trä ett band genom de färdiga kakorna. Häng upp på dörren eller i ett fönster.
Fler recept på:
Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?