Pepparkakor med kristyr

Pepparkakor med kristyr

Av: / Foto: Erik Karlsson
60 min
30 stycken
Klassiska pepparkakor med kristyr!
Fler recept på:
Advent, Jul
Annons

Ingredienser

    1. 3/4 dl mörk sirap
    2. 1 1/4 dl strösocker
    3. 125 g smör
    4. 1 tsk mald kanel
    5. 1 tsk mald ingefära
    6. 1/2 tsk malda kryddnejlikor
    7. 1 tsk malda pomeransskal
    8. 1 ägg
    9. 1 1/2 tsk bikarbonat
    10. ca 3 1/2 dl vetemjöl
  1. Kristyr

    1. 4 dl florsocker
    2. 1 ägg, vitan
    3. 1 citron, 1 tsk saft

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175 grader.

    2. 2.

      Blanda sirap, socker, smör och kryddor i en kastrull. Koka upp och vispa sedan pösigt. Låt svalna. Tillsätt ägget och rör om väl.

    3. 3.

      Blanda bikarbonat med lite av mjölet och rör ner i smeten. Arbeta ner resten av mjölet. Strö lite mjöl över degen, täck med folie och ställ i kylskåp över natten.

    4. 4.

      Kavla ut degen på mjölat bakbord. Ta ut pepparkakor med mått och lägg på en smord plåt eller en plåt med bakplåtspapper. Vill du hänga upp kakorna efteråt, gör ett litet hål före gräddningen.

    5. 5.

      Grädda mitt i ugnen cirka 7–9 minuter tills de blir vackert bruna. Låt kallna på galler.

    6. 6.

      Rör samman kristyren och spritsa ut ett mönster på de avsvalnade pepparkakorna.

Fler recept på:
Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?