Putsa det rumstempererade köttet. Krossa kryddorna grovt i en mortel. Salta och bryn köttet runtom i het panna med smör. Rulla filen i de krossade kryddorna och strö över resten, lägg i en smord eller bakpappersklädd form.
Stek i 150° till ca 68° innertemperatur. Rulla in i folie och låt vila i ca 10 min. Ta vara på skyn.
Skrubba potatisen, skala palsternackor och sötpotatis. Skär allt i långa stavar och lägg på bakpappersklädd plåt. Ansa salladslöken och dela ev på längden. Ringla över olja och blanda, strö över hackade örtkryddor och gärna flingsalt.
Stek i 225° i ca 25 min tills rotfrukterna har fått fin färg och är färdiga.
Blanda sky och grädde, låt koka samman med kalvfond tills den reducerats, smaksätt med salt, vitpeppar och red ev av med snabbredning till önskad simmighet på såsen.
Servera skivad fläskfilé på en rotfruktsbädd med sås och strö över lingon.