Paté med rödlökskompott

Paté med rödlökskompott

Av: / Foto: Peter Kam
75 min
4 portioner
Den här rustika patén får sälta och kraft från oliver, skinka och kycklinglever. Bryt av med en syrlig kompott.
Fler recept på:
Sallad, Nötter, Rödlök, Äpple
Annons

Ingredienser

    1. 100 g kycklinglever
    2. 10 gröna oliver
    3. 100 g rökt skinka
    4. 500 g blandfärs
    5. 2 dl grädde Ⓛ
    6. 2 msk vetemjöl
    7. 2 ägg
  1. Kompott

    1. 1 syrligt fast äpple
    2. 1 rödlök
    3. 2 msk honung
    4. 2 tsk vitvinsvinäger
  2. Servering

    1. rucola
    2. ev pinjenötter
    3. bröd

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°. Finhacka kycklinglever och oliver. Skär skinkan i mindre bitar. Blanda ner hacket och skinkan i färsen tillsammans med grädde, mjöl och ägg. Rör till en jämn smet.

    2. 2.

      Lägg över smeten i en smord paté­ eller bakform. Grädda mitt i ugnen cirka 40 minuter tills innertemperaturen är 70°. Ta ut och låt svalna.

    3. 3.

      Kompott: Skär äpplet i centimeterstora tärningar och löken i klyftor. Lägg dem i en kastrull och tillsätt honung och vinäger. Koka upp och låt koka på medelvärme 2–3 minuter. Låt svalna.

    4. 4.

      Skiva patén. Servera med kompotten, sallad med pinjenötter och bröd.

Tips från kocken

Lyxigt som förrätt, men gör då portionerna lite mindre.
Fler recept på:
Sallad, Nötter, Rödlök, Äpple
Är innehållet i detta recept olämpligt?