Påskens finaste chokladtårta

Påskens finaste chokladtårta

Av: / Foto: Ralph Månsson
70 min
12 bitar
Recept på chokladtårta till påsk!
Fler recept på:
Tårta , Bakelser
Annons

Ingredienser

    1. 100 g mörk choklad
    2. 100 g rumstempererat smör eller margarin
    3. 1 dl socker
    4. 4 st ägg
    5. 2 dl vetemjöl
    6. 1 1/2 tsk bakpulver
  1. Fyllning

    1. 1 1/2 dl aprikosmarmelad, gärna utan tillsatt socker
    2. Chokladkräm
    3. 200 g mörk choklad
    4. 25 g smör
    5. 3 msk florsocker
    6. 1 1/2 dl kaffegrädde
  2. Garnering

    1. 25 g gul marsipan

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 20 cm i diameter.

    2. 2.

      Bryt chokladen i mindre bitar och smält över ett varmt vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugnen.

    3. 3.

      Rör matfett och socker vitt och poröst. Dela äggen och rör ner gulorna i smeten som sedan rörs samman till en slät smet. Lägg äggvitorna i en absolut ren bunke.

    4. 4.

      Sikta ner vetemjöl och bakpulver och rör smeten slät. Vänd ner den smälta chokladen under omrörning.

    5. 5.

      Vispa äggvitorna med absolut rena redskap till ett fast vitt skum och vänd varsamt ner det i smeten.

    6. 6.

      Bre ut smeten jämnt i bakformen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 25–30 minuter. Låt kakan svalna i formen och lossa den sedan.

    7. 7.

      Chokladkräm: Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en bunke. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt tillsammans med florsocker. Sjud upp kaffegrädden och häll den het över chokladbitarna i bunken. Rör om tills det har smält till en slät konsistens. Ställ åt sidan att svalna till krämig konsistens.

    8. 8.

      Dela den kalla kakan i tre bottnar och lägg samman dem med aprikosmarmelad emellan. Bre över chokladkrämen och garnera gärna med en marsipanblomma, se beskrivning i rutan härintill.

Fler recept på:
Tårta , Bakelser
Är innehållet i detta recept olämpligt?