Päronkaka med mandel

Päronkaka med mandel

Av: / Foto: Ulrika Pousette
70 min
12 bitar
Det blir bäst om päronen är mogna. Rommen och sockret i grädden kan bytas ut mot punsch, men självklart också uteslutas.
Fler recept på:
Efterrätt, Paj, Baka, Citron
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 175°
    2. 2 st stora ägg
    3. 1 dl strösocker
    4. 2 dl vetemjöl
    5. 1 tsk bakpulver
    6. 200 g grovriven mandelmassa
    7. finrivet skal av 1 citron
    8. 3 st päron
    9. ½–1 dl lingon
    10. 75 g kallt smör
  1. Romgrädde

    1. 3 dl vispgrädde
    2. 3 msk rom
    3. 2 msk forsocker

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°. Smörj en form, cirka 28 cm i diameter.

    2. 2.

      Vispa ägg och socker pösigt.

    3. 3.

      Blanda vetemjöl och bakpulver med grovriven mandelmassa och citronskal. Rör ner mjölblandningen i äggvispet.

    4. 4.

      Bred ut smeten i formen.

    5. 5.

      Skala och klyfta päronen. Stick ner dem i smeten och strö över lingonen. Hyvla det kalla smöret över alltsammans.

    6. 6.

      Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan fått fin färg, cirka 40 minuter. Prova med sticka. Låt svalna.

    7. 7.

      Romgrädde: Vispa grädden och smaksätt med rom och florsocker. Servera kakan med romgrädden.

Fler recept på:
Efterrätt, Paj, Baka, Citron
Är innehållet i detta recept olämpligt?