Paris-brest

Paris-brest

Av: / Foto: Ulrika Ekblom
90 min
12 bitar
Nougatbakelse - läcker både som dessert och till kaffekalaset.
Fler recept på:
Bröllop, Begravning, Bakelser
Annons

Ingredienser

  1. ½ sats pâte à choux-deg
 1. Nougatmousse

  1. 1 paket nougat, 250 g
  2. 1½ dl vispgrädde
  3. 2 dl standardmjölk
 2. Garnering

  1. mandelflagor
  2. ev florsocker

Gör så här

  1. 1.

   Nougatmousse: Hacka nougaten grovt. Koka upp vispgrädden tillsammans med mjölken. Dra kastrullen från plattan och tillsätt snabbt all nougat. Mixa slätt med stavmixer. Låt kallna i kylen. Helst över natten, men minst 2–3 timmar.

  2. 2.

   Rita upp en cirkel på ett bakplåtspapper, cirka 22 cm i diameter. Använd gärna en tallrik eller kakform som mall. Sätt ugnen på 175°.

  3. 3.

   Lägg pâte à choux-degen i en sprits och spritsa längs insidan av den uppritade cirkeln. Spritsa ytterligare en sträng på insidan av den första degcirkeln. Spritsa en tredje sträng av smeten ovanpå de första två. Strö mandelflagor på toppen.

  4. 4.

   Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter eller tills bakverket har svällt upp och blivit ordentligt gyllenbrunt. Det är viktigt att det är ordentligt gräddat, annars sjunker det ihop när det svalnar. Använd gärna varmluftsugn om du har möjlighet. Låt svalna.

  5. 5.

   Ta ut nougatmoussen ur kylen. Den kommer fortfarande att vara rinnig, och det är precis som det ska vara. Vispa den kalla nougatsmeten med elvisp till fluffig, gräddliknande konsistens.

  6. 6.

   Skär av toppen på pâte à choux-kransen. Fyll nougatmoussen i en spritspåse försedd med en krustyll (munstycke med sicksackkant). Spritsa krämen i kransen och lägg sedan tillbaka locket. Pudra eventuellt med florsocker.

Fler recept på:
Bröllop, Begravning, Bakelser
Är innehållet i detta recept olämpligt?