Palsternackspasta med tomatsås och solrostopping

Palsternackspasta med tomatsås och solrostopping

Av: / Foto: Linus Hallgren
90 min
4 portioner
En variant av klassisk gnocchi med potatis, som också går bra att göra med pumpa. Bockhornsklövern i tomatsåsen ger en lite speciell smak.
Fler recept på:
Tomater, Vitlök, Potatis, Svamp
Annons

Ingredienser

    1. 300 g palsternacka
    2. 150 g vetemjöl
  1. Tomatsås

    1. 1 st gul lök, hackad
    2. 2–3 st vitlöksklyftor, hackade
    3. ½ tsk bockhornsklöver (kan ersättas med fänkålsfrön)
    4. olivolja till stekning
    5. 1 msk rödvinsvinäger
    6. 1 burk krossade tomater, 400 g
    7. ½ tsk oregano
    8. ½ tsk timjan
    9. salt och nymald svartpeppar
  2. Solrostopping

    1. 100 g solrosfrön
    2. 25 g kapris
    3. 1 st gul lök, hackad
    4. 1 msk kokosolja, ohärdad
  3. Tillbehör

    1. 200 g körsbärstomater
    2. 100 g champinjoner

Gör så här

    1. 1.

      Skala palsternackan och skär den i bitar. Koka den helt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mixa bitarna med stavmixer till en slät puré. Låt den svalna så pass att du kan hantera den med händerna.

    2. 2.

      Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och knåda till en blank deg med smidig konsistens. Låt degen vila 30 minuter i kylskåp.

    3. 3.

      Rulla ut långa smala längder av degen. Skär små bitar, forma dem till små ”korvar” mellan handflatorna, och dra sedan snabbt handflatorna åt vardera hållet så att korvarna tar formen av små avlånga blad. De ska helst ha en lätt ingropning i mitten för att ta upp såsen. Lägg bladen direkt på mjölad plåt.

    4. 4.

      Koka upp rikligt med saltat vatten. Lägg i pastan och koka den tills den flyter upp. Häll av vattnet med hjälp av ett durkslag och spola pastan under kallt vatten tills den är väl kyld.

    5. 5.

      Tomatsås: Fräs lök, vitlök och bockhornsklöver i olja. Tillsätt vinä­gern och låt det koka ihop tills det blivit lite simmigt. Slå på tomaterna, oregano och timjan. Låt koka under lock 10–15 minuter på medelvärme. Mixa därefter såsen slät och smaksätt med salt och nymald svartpeppar.

    6. 6.

      Solrostopping: Stek samtliga ingredienser långsamt i kokosolja i en stekpanna. Toppingen är färdig när solrosfröna börjar bli gyllenbruna. Lägg upp röran på en tallrik och låt stå i kyl i 30 minuter för att stelna.

    7. 7.

      Skär tomater och champinjoner i halvor eller kvartar. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna och bryn palsternackspastan tillsammans med tomater och svamp tills allt har fått lite färg. Servera genast på varma tallrikar med tomatsåsen och solrostoppingen vid sidan om.

Fler recept på:
Tomater, Vitlök, Potatis, Svamp
Är innehållet i detta recept olämpligt?