Paj med äppel och vaniljsås

Paj med äppel och vaniljsås

Av: / Foto: https://www.ica.se/recept/knackig-appelp
45 min
6 portioner
Annons

Ingredienser

    1. 150 g smör
    2. 2 dl råsocker
    3. 1/2 dl ljus sirap
    4. 1/2 dl vispgrädde
    5. 3 dl havregryn
    6. 1 1/2 dl vetemjöl
    7. 1/2 tsk bakpulver
    8. 1 tsk flingsalt
    9. 600 g äpplen
  1. Till servering

    1. grädde
    2. vaniljsås
  2. Vaniljsås

    1. 1 dl strösocker
    2. 4 st äggulor
    3. 2 dl mjölk
    4. 2 dl vispgrädde
    5. 1 st vaniljstång
 (eller 2 tsk vaniljsocker)

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200°C.

    2. 2.

      Smält smöret i en kastrull tillsammans med råsocker, sirap och vispgrädde.

    3. 3.

      Ta från värmen och blanda ner havregryn, vetemjöl, bakpulver och flingsalt.

    4. 4.

      Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en smord pajform.

    5. 5.

      Fördela smeten över.

    6. 6.

      Grädda i ugnen ca 30 minuter, tills pajen är gyllenbrun och knäckig.

    7. 7.

      Servera med grädde eller vaniljsås.

    8. 8.

      Vaniljsås: Vispa ihop socker med äggulorna. Dela sedan vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Koka upp vaniljstång med grädde och mjölk. Häll över äggulorna och blanda ihop. Häll tillbaka i kastrullen. Vispa på låg värme tills såsen tjocknar. Häll i en skål och låt svalna.

Är innehållet i detta recept olämpligt?