Oxstek med kapris och bacon

Av: / Foto: Peter Kam
40 min
6 personer
Mustig oxstek med kapris och bacon.
Fler recept på:
Vitlök
Annons

Ingredienser

    1. 1 st oxstek à ca 1½ kg, till exempel fransyska
    2. ca 3 dl rödvin
    3. salt och peppar
    4. smör till stekning
    5. 2 dl kraftig kalvbuljong
    6. 4 st små gula lökar eller
    7. 8 st steklökar
    8. 4 st vitlöksklyftor
    9. 2 kvistar timjan
    10. 2 dl grädde
    11. 1 tsk maizena
    12. 1 paket bacon
    13. kapris, gärna olika sorter

Gör så här

    1. 1.

      Beredning: Häll upp vinet i dubbla fryspåsar, 5-liters. Lägg försiktigt ner steken och sug ut all luft. Knyt ihop och lägg över på en tallrik. Låt ligga i kylen över natten.

    2. 2.

      Ta köttet ur påsen, men spara vinet. Torka köttet med hushållspapper, salta och peppra runtom.

    3. 3.

      Bryn köttet runtom i smör i en stekgryta tills det får en rejäl stekyta. Häll på vin och buljong och lägg i lök, vitlöksklyftor och timjankvistar. Bräsera under lock i 175° varm ugn i ca 1½ tim. Sila ner skyn i en kastrull, tillsätt grädden och låt koka ihop till hälften. Red av med maizena utrörd i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

    4. 4.

      Knaperstek baconet, skär upp köttet i tunna skivor och servera tillsammans med någon lök från koket och kapris.

Fler recept på:
Vitlök
Är innehållet i detta recept olämpligt?