Oxfilé på rösti med svamppytt

Oxfilé på rösti med svamppytt

Av: / Foto: Pontus Ferneman
40 min
4 portioner
Lyxig varmrätt till nyårsmenyn!
Fler recept på:
Potatis, Svamp, Kantareller
Annons

Ingredienser

    1. 600 g oxfilé i portionsbitar
    2. salt, peppar
  1. Rösti

    1. 700 g kokt, kall och skalad potatis
    2. 1 st hackad gul lök
    3. 1 st äggula
    4. 1 tsk salt
    5. vitpeppar
    6. smör till stekning
  2. Svamppytt

    1. 375 g svamp, gärna olika sorter, tex champinjoner, kantareller
    2. 2 dl smaksatt crème fraiche kantarell/konjak eller karljohanssvamp
    3. 1 knippe persilja/timjan
    4. sallad

Gör så här

    1. 1.

      Riv potatisen grovt. Hacka löken och fräs den mjuk i smör. Blanda den något avsvalnade löken i potatisrivet med äggula och kryddor. Forma ca fyra högar och platta ut dem. Stek dem i ca 5 min på varje sida. Lägg dem på bakpappersklädd plåt.

    2. 2.

      Bind ett bomullssnöre runt filéerna. Låt dem bli rumstempererade innan de snabbt steks runtom i het panna så att de inte läcker köttsaft, salta och peppra.

    3. 3.

      Lägg dem i en smord form. Så här långt kan man förbereda köttet.

    4. 4.

      Rensa och dela svampen i mindre bitar, stek dem tills all vätska avdunstat. Krydda med salt och peppar.

    5. 5.

      Stek köttet i 175° till innertemperatur 60–65°, ta ut dem, täck med folie. Höj temperaturen till 225°, sätt in plåten med röstin i 5 min eller tills ytan blivit knaprig. Värm svampen genom att steka upp den lätt.

    6. 6.

      Lägg röstin på tallrikar, lägg på filén och toppa med en klick crème fraiche och svamp. Strö över hackad persilja eller timjan. Servera direkt, gärna med en grönsallad.

Tips från kocken

Tips! Lägre temperatur tar längre tid och ger köttet en jämnare rosa färg, högre temperatur tar kortare tid och ger röd kärna. Har du gott om tid, stek i stället på 150°.
Fler recept på:
Potatis, Svamp, Kantareller
Är innehållet i detta recept olämpligt?