Ostpaj med skinka

Ostpaj med skinka

Av: / Foto: Ralph Månsson
60 min
4 personer
Recept på ostpaj med skinka.
Fler recept på:
Vitlök, Basilika, Paj
Annons

Ingredienser

  1. Pajdeg

    1. 150 g smör
    2. 3 dl vetemjöl, ca 180 g
    3. 2 msk iskallt vatten
  2. Fyllning

    1. 10 cm purjolök
    2. 2 st vitlöksklyftor
    3. 1 msk smör till stekning
    4. 100 g rökt skinka i bit eller skivor, ej för tunna
    5. 2 msk hackad färsk basilika
    6. ca 2 dl riven västerbottensost
    7. 3 st ägg
    8. 3 dl grädde
    9. salt och peppar

Gör så här

    1. 1.

      Pajdeg: Sätt ugnen på 225°. Blanda ihop ingredienserna, gärna i en matberedare. Kavla ut ca 4 mm tunt och klä en smord pajform med degen. Låt stå i fry­sen ca 15 minuter. Förgrädda pajskalet direkt från frysen i ca 4 minuter. Ta ut ur ugnen och sänk ugnsvärmen till 175°.

    2. 2.

      Ansa purjolöken och skiva den tunt. Skala vitlöken och skär den tunt. Fräs löken mjuk i lite smör i en stekpanna på svag värme. Lägg löken i botten på pajskalet.

    3. 3.

      Skär skinkan i små kuber eller mindre bitar och fördela över innehållet i pajskalet tillsammans med basilikan.

    4. 4.

      Vispa samman osten med ägg och grädde i en bunke. Salta och peppra. Häll smeten över fyllningen i pajskalet.

    5. 5.

      Grädda i ugnen i ca 35 minu­ter. Låt svalna.

Fler recept på:
Vitlök, Basilika, Paj
Är innehållet i detta recept olämpligt?