Ostgratinerad falukorv i ugn

Ostgratinerad falukorv i ugn

Av: / Foto: Pontus Ferneman
4 port
Ostgratinerad falukorv på en bädd av ugnsrostade rotfrukter – en av de godaste vardagsrätterna som finns! Servera den med krämig pepparrotssås.
Fler recept på:
Svensk husmanskost
Annons

Ingredienser

    1. 1 falukorvsring, ca 800 g
    2. 1 gul lök
    3. 1 äpple
    4. 15-20 skivor ost
  1. Grönsaksbädd

    1. 3 morötter
    2. 1 blomkål
    3. 1 purjolök
    4. 2 msk olivolja
    5. salt och peppar
  2. Sås

    1. 200 g färskost med peppar
rotssmak, t ex philadelphia
    2. 1 dl vatten
    3. salt och peppar
  3. Servering

    1. kryddgrönt
    2. ev kokt potatis

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°.

    2. 2.

      Grönsaksbädd: Ansa, skala och dela alla grönsaker i grova bitar. Fördela dem i en ugnsform, ca 25×35 cm. Ringla över olja. Salta, peppra och vänd runt alltsammans lite.

    3. 3.

      Lägg falukorven mitt på grönsaksbädden. Skär snitt i korven med ca 2 cm mellanrum.

    4. 4.

      Skala löken. Dela lök och äpple på mitten och kärna ur äpplet. Skär lök och äpple i tunna skivor. Hyvla samma antal ostskivor som du gjort snitt i korven. Ta en lökskiva och en äppelskiva, vira ostskivan runt dem och tryck ner i ett korvsnitt. Upprepa tills hela korven är fylld.

    5. 5.

      Tillaga i nedre delen av 175° varm ugn 35–40 min. Höj värmen till 200° mot slutet så att du får fin färg på korv och ost.

    6. 6.

      Sås: Vispa ihop färskosten med vatten i en kastrull och hetta upp. Smaka av med salt och peppar.

    7. 7.

      Strö kryddgrönt över korv och grönsaker. Servera med såsen och kokt potatis om så önskas.

Fler recept på:
Svensk husmanskost
Är innehållet i detta recept olämpligt?