Ost- och lökpaj

Ost- och lökpaj

Av:
8 Bitar
Med sin fyllning av ost och lök är pajen delikat som den är. Men blir ännu mer mättande och hel måltid med t ex skinka eller rökt korv till.
Annons

Ingredienser

  1. Deg

    1. 150 g Smör
    2. 3 dl Mjöl
    3. 2 -3 msk Vatten
  2. Fyllning

    1. 450 g Gul lök
    2. Smör
    3. 200 g Keso
    4. 2 msk Vetemjöl
    5. 2 st Ägg
    6. 1 tsk Salt
    7. 1 km Svartpeppar
    8. 1/2 msk Oregano
    9. 200 g Riven ost
    10. Fasta fina tomater
    11. Ostskivor
    12. Persilja

Gör så här

    1. 1.

      Deg: Hacka ihop smör och mjöl, tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg som får vila kallt.

    2. 2.

      Fyllning. Låt den skivade löken bli mjuk och glansig med smöret i stekpanna, men utan att få färg. Blanda den varma löken med keso och rör sedan ner mjöl, ägg, kryddor och riven ost. Kavla ut degen och klä en osmord ugnssäker form eller pajform, diameter ca 25 cm. Föst en folieremsa runt kanten som hindrar degen från att glida ner under förgräddningen. Nagga botten tätt och grädda i 200 gr 10-15 min.

    3. 3.

      Fyll pajen med lök- och ostmassan. Lägg en ring skivade tomater runt kanten och täck med skivad ost. Grädda ytterligare ca 30 minuter eller tills fyllningen stannat och fått färg. Ca 8 bitar.

    4. 4.

      Serveras med charkuterier och en stor skål grönsallad.

Är innehållet i detta recept olämpligt?